Skakavac (lat. Saxicola rubetra)

Skakavac (lat. Saxicola rubetra) je vrsta ptice iz porodice muharica. Ovo je mala ptica selica koja živi u Europi i zapadnoj Aziji, a zimu provodi u središnjoj Africi. Nekada se smatrao dijelom obitelji drozdova (lat. Turdidae), a sada se svrstava u obitelj muharica starog svijeta (lat. Muscicapidae). Oba spola imaju istaknuti supercilium, smeđe gornje dijelove, blijedo grlo i prsa, blijedo bjelkasti trbuh i crnkasti rep s bijelim vanjskim dijelovima repa, ali u sezoni parenja mužjak ima narančasto grlo i prsa.
saxicola 1

Skakavac je usamljena vrsta i preferira otvorena travnata staništa s gustom vegetacijom i raštrkanim malim grmovima.

Vrijeme provodi na visokim mjestima spreman da se baci na kukce i druge male beskralježnjake koji čine glavni dio njegove prehrane. Gnijezdo gradi ženka na tlu u gustom raslinju, au njega polaže četiri do sedam jaja. Inkubacija traje oko trinaest dana, a nakon izlijeganja oba roditelja hrane mlade. Mladi perju nakon osamnaest dana od izlijeganja, a roditelji ih nastavljaju hraniti još dva tjedna. Mitarenje se odvija krajem ljeta prije selidbe na jug, te ponovno na zimskim terenima u Africi prije selidbe na sjever u proljeće. Obična trava je uobičajena vrsta sa širokim rasponom i klasificirana je kao «najmanje zabrinjavajuća» od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Domaća lastavica (lat. Hirundo rustica)

Domaća lastavica (lat. Hirundo rustica) najčešća je vrsta lastavica na svijetu. Gnijezdi se u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a zimuje u Africi, Južnoj Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Blisko je povezan s ljudima jer koristi njihove strukture za izgradnju gnijezda. Hvata kukce u letu i hrani se njima, zbog čega je cijenjena među ljudima. U selima od davnina postoji praznovjerje vezano uz ubijanje lastavice, pa ga se brižno čuva.
ceosko lastva

Odrasli mužjak domaće laste dugačak je 17 do 19 cm, uključujući 2 do 7 cm duga repna pera. Ima raspon krila od 32 do 34,5 cm i težinu od 16 do 22 g. Ima metalno plava leđa, crveni donji dio vrata i čelo te bijeli trbuh i donji dio tijela. Ima dva duguljasta pera u repu, koja se razdvajaju i tvore karakterističan oblik «lastinog repa». Na repu se mogu vidjeti i bijele mrlje.

Ženka domaće laste vrlo je slična izgledom i veličinom, ali ima kraći rep od mužjaka, kao i manje sjajno perje, osim bjeljeg trbuha. Pilići lastavica, kada dobiju perje, općenito su bljeđi s crvenim licem, više smeđi i imaju kraći rep od odraslih.

Gradska lastavica (Delichon urbicum)

Gradska lastavica (Delichon urbicum), ponekad zvana sjeverna gradska lastavica ili, osobito u Europi, samo kućna lastavica, je ptica pjevica selica iz porodice lastavica koja nastanjuje Europu, Sjevernu Afriku i Palearktičku zonu; a zime u podsaharskoj Africi i tropskoj Aziji. Hrani se kukcima koje uhvati u letu, a migrira u podneblja gdje ima mnogo letećih insekata. Ima plavu glavu i gornji dio, bijeli stražnji dio i čisto bijeli donji dio, a nalazi se i na otvorenom i u blizini ljudskih naselja. Izgledom je slična dvjema drugim vrstama lastavica iz roda Delichon, koje su endemske za istočnu i južnu Aziju. Ima dvije prihvaćene podvrste.

Gradi zatvoreno gnijezdo od blata ispod streha ili sličnih mjesta na zgradama obično u kolonijama.

Lovi je euroazijska lastavica (Falco subbuteo), a kao i druge ptice zaražena je unutarnjim parazitima i vanjskim buhama i grinjama, iako zbog velikog raspona i populacije nije globalno ugrožena.

gradska lastva 2
Odrasla gradska lasta duga je 13 cm, raspona krila 26-29 cm i prosječne težine 18,3 g. Odozgo je čeličnoplave boje s bijelim stražnjicama i bijelim donjim dijelom, uključujući podkrila; čak i njene kratke noge imaju bijelo pahuljasto perje. Ima smeđe oči i mali crni kljun, a prsti i otkriveni dijelovi nogu su ružičasti. Spolovi su slični, ali je mlada ptica čađavo crna, a neka krila i perje imaju bijele vrhove i rubove. D. u. lagopodum se razlikuje od nominalne rase po tome što se njegov bijeli zadak proteže mnogo dalje do repa, a vilica repa je na dubini između račvanja D. u. urbicum i one azijske laste.
Прокрутить вверх