Velika bijela čaplja (lat. Casmerodius albus)

Velika bijela čaplja (lat. Ardea alba, Casmerodius albus ili Egretta alba) je vrsta ptice iz porodice čaplji.
velika bela chaplja2

Velika bijela čaplja je široko  rasprostranjena vrsta čaplji. Ova ptica ima vrlo dugačak vrat, prekrivena je bijelim perjem i živi u brojnim kolonijama u svim dijelovima svijeta. Najviše ih ima u tropskim područjima i uz vodu, uz bare, močvare i rijeke čije su obale obrasle zelenilom.

Ova ptica je duga 54-76 cm i teži do 1,1 kg. Na ramenima ima najuočljivije perje, mnogo duže i bujnije nego na ostatku tijela, dok joj je perje na potiljku uspravno. Čaplje obično stoje savijenih vratova, dok im u letu noge lepršaju, a glave su im zabačene. Imaju široka krila i dug, ravan kljun sa šiljastim vrhom.

Mala bijela čaplja (lat. Egretta garzetta

Mala bijela čaplja (lat. Egretta garzetta) je vrsta ptice iz porodice čaplji (Ardeidae)
mala bela chaplja2

Mala bela čaplja ima sve tipične odlike čaplji: dug kljun, vrat i noge. U letu vrat drži povijen, a noge opružene. Boja i odraslih i mladih ptica je sasvim bela, dok je kljun crn, mada postoje i tamniji primerci sa plavkasto-sivim perjem.

Koren kljuna i stopala su žućkasti. Mužjak u bračnom perju ima na zatiljku dva duga ukrasna pera. Odrasle jedinke su duge 55–65 cm sa rasponom krila 88–106 cm, a teške su oko 500 grama.

Žuta čaplja (lat. Ardeola ralloides)

Žuta čaplja (lat. Ardeola ralloides) je mala vrsta čaplji. Pripada pticama Starog svijeta, gnijezdi se u zapadnoj Europi i širem Bliskom istoku.

juta chaplja

Žuta čaplja je selica, a zimu provodi u Africi. Rijetko ide sjevernije od svojih područja razmnožavanja.

Ova vrsta čaplji razmnožava se u vlažnim močvarama u toplim zemljama. Gnijezdi se u malim kolonijama, često s drugim vrstama ptica, uglavnom na drveću ili grmlju. Ženka snese tri do četiri jaja. Hrane se ribom, žabama i kukcima.

Gak - Noćna čaplja (lat. Nycticorax nycticorax)

Gak ili noćna čaplja (ili također kvak, kvakavac, radosnica), (lat. Nycticorax nycticorax) je vrsta ptice iz porodice čaplji, iako prema nekim autorima pripada srodnoj porodici Plataleidae. Drugi je autori svrstavaju u obitelj čaplji u potporodicu Ardeinae. 

gak
Dosta se razlikuje od ostalih čaplji. Noge su joj kraće, a vrat kratak i debeo. Glava joj je crna s dva stojeća bijela pera tijekom parenja, a crna su joj i leđa, krila i kljun. Vrat i tijelo su bijeli. Veličina mu je do 60 cm.

Veliki vranac (lat. Phalacrocorax carbo)

Velika vrana ili veliki vranac (lat. Phalacrocorax carbo) iz porodice vrana (Phalacrocoracidae) velika je ptica crnog perja, plivarica i gnjurac. Živi u jatima u obalnim područjima, kao i na obalama rijeka i jezera. U priobalju gnijezdo gradi na kamenitim, nenaseljenim otocima, koristeći kao materijal suhe alge, a u unutrašnjosti zemlje na visokim stablima, od granja i suhe trave.
phalacrocorax 1
Hrani se ribom koju sam uhvati roneći za njom. Između dva ronjenja mora osušiti svoje od vode teško perje i zato stoji satima na suncu raširenih krila. Dobro pliva, ali i leti. Bez oklijevanja, u jednom dahu preleti 50 km. u potrazi za mjestom gdje ima dosta ribe.
Прокрутить вверх