Veliki vranac (lat. Phalacrocorax carbo)

Velika vrana ili veliki vranac (lat. Phalacrocorax carbo) iz porodice vrana (Phalacrocoracidae) velika je ptica crnog perja, plivarica i gnjurac. Živi u jatima u obalnim područjima, kao i na obalama rijeka i jezera. U priobalju gnijezdo gradi na kamenitim, nenaseljenim otocima, koristeći kao materijal suhe alge, a u unutrašnjosti zemlje na visokim stablima, od granja i suhe trave.
phalacrocorax 1
Hrani se ribom koju sam uhvati roneći za njom. Između dva ronjenja mora osušiti svoje od vode teško perje i zato stoji satima na suncu raširenih krila. Dobro pliva, ali i leti. Bez oklijevanja, u jednom dahu preleti 50 km. u potrazi za mjestom gdje ima dosta ribe.

Mali vranac (lat. Microcarbo pygmeus)

Mali vranac ili fendak (lat. Microcarbo pygmeus) je ptica iz porodice kormorana.
vranec 2

Mala vrana je najmanja europska vrana, veličine patke, doseže duljinu između 45 i 55 cm. Raspon krila je između 75 i 90 cm. Srazmjerno veličini ima dugačak rep, dok su mu vrat i kljun kratki. Perje je sjajno crno, a ovisno o kutu gledanja prelazi u tamnozelenu ili smeđu.

Odrasle ptice, tijekom sezone parenja, crne su po cijelom tijelu, s malim bijelim čupercima na glavi, vratu i donjem dijelu tijela. U drugim dijelovima godine ispod kljuna imaju jasno vidljive pjege blijede boje i nešto svjetlije prsa. Ova se vrsta razlikuje od velikog kormorana znatno manjom veličinom, lakšom građom i dugim repom.

Прокрутить вверх