Čubasta patka (lat. Anas crecca)

Čubasta patka, kržljura (lat. Anas crecca) vrsta je patke koja se razmnožava u umjerenom pojasu Euroazije, a tijekom zimskih mjeseci migrira prema jugu. Ovo je najmanja vrsta patke u Evropi, pa se zbog toga ova ptica na srpskom zove krdža (od prideva kražljala — nerazvijena). 

Vrlo je društvena vrsta i može formirati velika jata izvan sezone parenja. Najčešće se nalazi u obraslim vlažnim ili vodenim staništima gdje se hrani sjemenkama biljaka i vodenim beskralješnjacima. Sjevernoamerički tvor (lat. Anas carolinensis) ranije se smatrao (prema nekim autorima još uvijek pripada) podvrstom tvora (lat. Anas crecca).

plovushe 1

Krdža je najmanja patka neronilica s duljinom tijela od 20 do 30 centimetara i prosječnom težinom od oko 340 grama mužjaka i 320 grama ženke. Raspon krila je između 17,5 i 20,4 centimetra, s rasponom krila od 53 do 59 centimetara. Duljina kljuna je 3,2-4 centimetra, a tarzus između 2,8 i 3,4 centimetra. 

Iz daljine, mužjak u bračnom perju izgleda siv, s crnom glavom, žutim podrepom i bijelom linijom duž bokova tijela. Glava je boje kestena, sa širokom, preljevnom tamnozelenom maskom lica u obliku polumjeseca ili suze koja počinje točno ispred prednjeg ruba oka i ide do polovine stražnjeg dijela vrata. Ova maska ​​ ograničena je tankom žuto-bijelom linijom koja se proteže od kraja maske i ide duž ruba maske stvarajući okvir oko nje.

Prsa su tamno obojena s malim smeđim okruglim čupercima. Sredina trbuha je bijela, dok je ostatak tijela bjelkast s tankim i gustim crnim kljunovima koji već s male udaljenosti daju dojam da je ptica siva. Letna pera su tamno sivo-smeđe boje, dok je zrcalo na krilu preljevno crno-zeleno s bijelim vrhovima koji čine donji rub zrcala, a gornji rub čine žuta pera letnih pera. Podkrilje je bijelo, sa sivim primarnim perjem i gusto raspoređenim crnim mrljama na unutarnjem pokrovu i crnom vrhu. Rep i pokrivalo repa su crni, sa svijetložutim podrepnim dijelom trokutastog oblika.

Grogotovac (lat. Anas querquedula)

Grogotovac (lat. Anas querquedula) je mala vrsta plovka koji ne roni u potrazi za hranom. Gnijezdi se u većem dijelu Europe i Azije, ali je strogo migratorna vrsta čija se cjelokupna populacija tijekom zime seli u južnu Afriku, Indiju (prvenstveno u Santaragachi) i Australaziju, gdje se okuplja u velika jata.
grogotovac

Divlja patka (lat. Anas acuta)

Divlja patka (lat. Anas acuta) vrsta je patke širokog rasprostranjenja. Gnijezdi se na sjeveru Europe, Azije i Sjeverne Amerike. To je ptica selica koja zimske mjesece provodi od juga svog područja gniježđenja do ekvatorijalnog pojasa. Iako ima široko područje rasprostranjenosti, ova vrsta je bez geografskih obilježja, a moguća vrsta konspecijesa, itanov klas (Anas eatoni), smatra se zasebnom vrstom.
shilkan

Ovo je veća patka, a izbočeno srednje repno perje kod mužjaka je razlog za ovo ime, kako na srpskom tako i na latinskom. Oba spola imaju plavo-sive kljunove i sive noge. Boja mužjaka je impresivnija, s  tankom bijelom crtom od stražnjeg dijela glave boje čokolade niz vrat. Mužjak također ima atraktivnije obojeno perje, sivo, smeđe i bijelo, a na bokovima i leđima vidljiva su crna područja. Boja ženke je suptilnija i prigušenija, s tamnosmeđim perjem sličnim perju ženki pataka koje ne rone tražeći hranu. Ženke imaju grubo cerekanje kao način oglašavanja, dok mužjaci imaju zviždaljku nalik fruli.

Šiljka je patka koja nastanjuje otvorene vlažne prostore, gdje se gnijezdi na tlu i obično na pristojnoj udaljenosti od vode. Hrani se sakupljanjem u potrazi za biljkama, malim beskralježnjacima tijekom sezone razmnožavanja. Vrlo društvena (voli se udruživati) vrsta u razdoblju izvan parenja, kada formira velika mješovita jata s drugim vrstama pataka. Ljudska aktivnost, poput poljoprivrede, lova i ribolova, uvelike je utjecala na brojnost ove vrste. No, zahvaljujući velikom području rasprostranjenosti i velikoj populaciji na sva tri kontinenta, nije globalno ugrožena.

Zviždač (lat. Anas penelope)

Zviždač (lat. Anas penelope) jedna je od tri vrste zviždača iz podroda Mareca. Vrlo je čest i široko rasprostranjen unutar svog područja pojavljivanja.
zvizhdara

Ova patka koja ne roni ima duljinu tijela od 42-52 centimetra s rasponom krila od 71-80 centimetara i težinu od 500 do 1073 grama. Mužjaci u sezoni parenja imaju sive bokove i leđa, s crnim stražnjicama i tamnozelenim zrcalom na krilu i bijelo područje na krilu koje vide dok se odmaraju ili lete. 

Imaju ružičaste grudi, bijeli trbuh i kestenjastu glavu sa žućkastom krunom na glavi. Mužjaci koji se ne razmnožavaju (ekliptični) izgledaju kao ženke. Ženke su svijetlosmeđe boje, slične ženkama američkog zviždaka (lat. Mareca americana). Lako se razlikuje, osim od ženke američkog zviždaka, po obliku tijela. Ova vrsta ima svjetliju glavu i bijele pokrivke letnih pera s unutarnje strane krila. Ženka može biti crveni morf s crvenom glavom i sivi morf sa sijedom glavom.

Прокрутить вверх