Pelikan ili gnjezdarica (lat. Pelecanus) je rod ptica i jedini predstavnik monotipske porodice pelikana ili gnjezdarica (lat. Pelecanidae) iz istoimenog reda (lat. Pelecaniformes). 

Rod Pelecanus prvi je službeno opisao Linnaeus 1758. u desetom izdanju svoje Systema Naturae. Opisao je prepoznatljive značajke poput ravnog kljuna smještenog na vrhu, linearnih nosnica, golog lica i potpuno spojenih stopala. Ova rana definicija uključivala je fregate, kormorane i Sulidae, kao i pelikane. Ime dolazi od starogrčke riječi pelekan (πελεκάν), koja je izvedena iz riječi pelekys (πέλεκυς) što znači «sjekira». U klasično doba ova se riječ koristila za pelikane i djetliće.

Veliko tijelo prekriveno je bijelim ili bijelo-ružičastim perjem, a letna pera na vrhovima krila su crna ili tamna. Duljina tijela doseže 175 cm, a raspon krila 260 cm. Glava je mala, a vrat dugačak. Ističe se dugačak, žućkasti kljun, kukast na vrhu i proširen u rastezljivu kožnu vrećicu ispod vrata. Ružičaste, kratke i snažne noge imaju tkanje između sva četiri prsta. Na tlu je trom, ali leti vrlo dobro i visoko. Također su vješti u vodi.

Prema podacima prikupljenim od 2003. godine, Solana Ulcinj pokazuje da ima izvrsne uvjete za ishranu i odmor za globalno ugroženog pelikana, od kolovoza do studenog. 

pelican 8023244 1920

Jata koja slijeću na Solanu obično broje oko 50 jedinki. Najveći broj — 96 jedinki — registriran je 2005. godine. Pelikani obično provedu 4 mjeseca na Solani. Rezervoari u kojima se okupljaju pelikani su najčešći i nedostaju tamariska i trske. Njihov otvoreni izgled omogućuje im zaštitu od predatora i ljudskog uplitanja. Glavna hrana pelikana je riba.

Прокрутить вверх