restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Štampa

Ljekovito blato

Ljekovito blato

Jedinstveni klimatski uslovi i način funkcionisanja Solane stvorili su velike količine ljekovitog blata vrhunskog kvaliteta. Iz godine u godinu koncentracija minerala u blatu raste. Formiranje solanskog blata trajalo je osamdesetak godina u stalnoj interakciji vode, rastvorenih soli, tla, bakterija i izumrlih algi.

Ljekovito blato-peloid je prirodne oligomineralne strukture koje sadrži biološki aktivne supstance i žive mikrorganizme. Njegova primjena je u estetici i medicini, kao maska za kožu ili pomoćno sredstvo u liječenju kožnih i reumatskih bolesti.

Solana u ponudi ima 100g i 200g pakovanja blata.

Upotreba: drvenom špatulom ili rukom nanijeti zagrijani sloj peloida na dio tijela koji se tretira. Preko nanešenog sloja staviti plastičnu foliju da se ne bi sasušilo na koži. Držati petnaestak minuta. Tretmani obično traju dvadesetak dana.  

 

 

 

 

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane.