restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Štampa

Cvijet soli

Cvijet soli obrazuje se u tropskim danima na površini vode. Tanka skrama po slanoj vodi izgleda kao latica cvijeća, Fini kristali soli sakupljaju se ručno, prije nego se počnu taložiti na dno bazena. Ovo je mukotrpan posao i značajno utiče na cijenu soli. 

Ukus ove soli se cijeni jer ima više kalcijuma, magnezijuma, kao i drugih mikroelemenata kojih nema u morskoj soli.

Cvijet soli se nikad ne koristi za kuvanje već isključivo kao začin.

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.