restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Štampa

Edukativna staza

Edukativna staza

Edukativna staza je dužine 3,9 km i za njeno razgledanje neophodno je najmanje tri sata.

Staza počinje od Suvenirnice, posjetom Muzeju solane (razgledanje postavke i kratkog filma o solani Ulcinj). Staza prolazi pored bazena kristalizacije gdje je jedan pokazni bazen adaptiran tako da bi posjetioci mogli gledati na koji se način tradicionalno „bere so“. Dio bazena adaptiran je u bazen sa ljekovitim blatom, gdje se u periodu jun – septembar mogu koristiti usluge kupanja u peloidu.

Na 1700 m od Muzeja nalazi se prva osmatračnica iz koje je tokom ljetnjih mjeseci moguće posmatranje gniježđenja nekoliko vrsta ptica: čigri, vlastelica i dr. Tokom zime, većinu zimovalica moguće je vidjeti iz ove osmatračnice.

Put dalje ide pored bazena Jezera I do osmatračkog tornja iz kojeg se pruža pogled na većinu solanskih bazena.

Ovu stazu je moguće obići i biciklom.     

 

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.