restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Štampa

So i čovjek (Zašto se koristi so)

So je neponovljivo bezvremena - postoji od kada postoje voda i kamen, te će postojati i dugo nakon nas. Kroz istoriju gledano, so prati ljudski razvoj od pamtivijeka. Otkriće da se so može koristiti za očuvanje hrane temeljno je utjecalo na napredak ljudskog roda i razvoj ekonomija mnogih zemalja. Zbog svoje vrijednosti so je često bila uzrok mnogih ratova. O značaju soli govori i činjenica da su u rimsko doba, rimski legionari bili plaćeni solju. Savremena riječ "salary" (plata), vuče porijeklo od riječi "salarium" koja je značila porez ili obavezu plaćenu u soli.

So je od esencijalne važnosti za zdravlje. Ljudski organizam ne može da je sintetiše, a ćelijama je potrebna za pravilno funkcionisanje. Ljudski organizam ne može da opstane bez natrijuma, a najvažniji izvor natrijuma u ishrani je kuhinjska so. Medicinski institut preporučuje da se na dan konzumira najmanje 3,8 g soli (to je nešto više od ½ kašičice), a najviše zbog natrijuma. Natrijum je elektrolit, skroman pripadnik izvikane skupine minerala koji pomažu u održavanju mišićnih funkcija i hidratacije; zbog toga sportski napici redovno sadrže natrijum. Čovjek neprestano gubi natrijum preko znoja i mokraće pa ako se natrijum i voda ne nadoknađuju, pritisak može da opadne toliko da izazove vrtoglavicu. “Natrijum u organizmu deluje kao sunđer: pomaže da se u krvi zadrži tečnost“. So je puno više od stvari koja hrani daje dobar ukus.

 

Do 2006, bilo je moguće posjetiti samo fabriku, ali ne i solanske bazene. Ovu su mogućnost koristile lokalne škole prije svega. Eko edukacija i eko turizam započeo je saradnjom Euronatura i Solane, kroz ovu saradnju već su označene neke mogućnosti za posjetioce (staze, osmatračnice, posmatrački toranj, bilbordi) .Sa Prirodnjačkim muzejom iz Podgorice već je 2006. godine otvoren Muzej Solane sa stalnom izložbom.

 

 

 

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.