restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Štampa

Postupak proizvodnje soli

Solana se puni vodom iz mora. Jake pumpe (3000 l/sec) početkom aprila počinju iz mora izvlačiti vodu i morske organizme u svim njihovim stadijumima razvića. Voda se preliva po plitkim bazenima prosječne dubine 20-30 cm. Voda koja je po salinitetu ravna morskoj, prevodi se iz bazena u bazen uglavnom gravitacijom. Od ulaza u Solanu do njene kristalizacije, pređe više desetina kilometara i pod uticajem jakog sunca i uvijek umjerenog do jakog vjetra isparava.Od početnih 3.8 g/l soli, na kraju proizvodnje tj. u kristalizacionim bazenima, voda dostigne koncentraciju iznad 235 g/l soli.

Nakon proizvodnje soli, bezeni ostanu suvi i pripremaju se za narednu godinu. Trećina Solane je uvijek pod vodom i ti bazeni nijesu uključeni u proizvodni proces, čime se omogućava konstantno bujanje života u vodama ove lagune.

Solana je projektovana za proizvodnju 30.000 tona soli godišnje. So je pravljena od čiste morske vode, sunca i vjetra. Sakuplja se ručno i visokog je kvaliteta. Solana je najbolji primjer spoja priveredne proizvodnje i zaštite prirode u ekološkoj Crnoj Gori.

 Kretanje vode po bazenima Solane Ulcinj (pravac vode određen je strjelicom) 

Koncentracijua soli u solanskim bazenima

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.