restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Štampa

Položaj

Ulcinjska Solana je smještena na jugoistočnoj obali Jadranskog mora, što predstavlja i krajnji jugoistok Crne Gore (13,812 km2), na području SO Ulcinj (225 km2), blizu državne granice sa Albanijom.

Nalazi se na mjestu nekadašnje lagune i močvare smještene u delti Bojane. Ova laguna je odvojena od mora Velikom plažom, a od rijeke Bojane prirodnim riječnim nasipom koji je na nekim mjestima ojačan vještačkim nasipom protiv poplava. Cijelo područje je zasuto finim riječnim nanosom organskog porijekla i pijeskom kao neorganskom komponentom. Uticaj mora i postojeća proizvodnja soli utiču da tlo ima baznu reakciju. Zauzima oko 14.5 km2 slanih bazena. Izgrađena je u regionu sa najvećim brojem vedrih dana, najvećom insolacijom na Jadranu - 2567 sunčanih sati i najvećim brojem tropskih dana u bivšoj Jugoslaviji. Dakle, idealno mjesto za solanu koja je proizvodnju soli zasnovala isključivo na evaporaciji. Solana je 1 km vazdune linije udaljena od grada Ulcinja i isto toliko od granice sa Albanijom. Nekada je na prostoru današnje solane bilo Zogajsko blato (“zog” na albanskom znači “ptica”), močvara sa bocatnom vodom, koja je počela da poprima antropogeni infrastrukturni oblik krajem tridesetih godina pretprošlog vijeka.

Kako doći:

AVIONOM: na jedan od najbližih aerodroma: Podgorica 85 km, Tivat 75 km, Dubrovnik (Hrvatska) 165km ili Tirana (Albanija ) 140 km. Avio Kompanije koje redovno saobraćaju na aerodromima Crne Gore: Montenegro Airlines, Air Serbia, Turkish Airlines, Austrian Airways, Rayanair a tokom ljeta i brojne čarter avio kompanije.

VOZOM: krajnje odredište je Bar koji je od Ulcinjske solane udaljen 35km. Kada dođete do ovih lokacija, dalje možete putovati autobusom, taksijem, a imate i mogućnost iznajmljivanja automobila ("Rent-a-car").

AUTOMOBILOM: možete ići preko gravitacionog područja Beograd-Bar putem graničnog prelaza Dobrakovo (Srbija), ili, u zavisnosti iz koje države dolazite, preko graničnog prelaza Debeli brijeg (Hrvatska), Šćepan Polje (Bosna) ili Sukobin-Murićan (Albanija).

FERIBOT: je još jedna od veza sa crnogorskom obalom i on plovi na liniji Bar - Bari (Italija) i Bar – Ankona (Italija). Ulcinj je Otrantskim vratima pomorskim putem povezan sa svim gradovima Mediterana i šire.

AUTOBUS je svakako jedan od načina dolaska u Ulcinj.

O rasporedu i mogućnosti plovidbe, letova, polazaka vozova i autobusa raspitajte se u Vašoj turističkoj agenciji ili u obližnjoj stanici. Turisticke infrmacije: Vizni rezim: link ka fajlu “vizni rezim.pdf” Valuta: Eur Telefonski operateri: Telenor (9898) T-Mobile (1500) M-Tel (1600)

 

 

 

 

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.