restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Drucken

Edukativna staza

Edukativna staza

Edukativna staza je dužine 3,9 km i za njeno razgledanje neophodno je najmanje tri sata.

Staza počinje od Suvenirnice, posjetom Muzeju solane (razgledanje postavke i kratkog filma o solani Ulcinj). Staza prolazi pored bazena kristalizacije gdje je jedan pokazni bazen adaptiran tako da bi posjetioci mogli gledati na koji se način tradicionalno „bere so“. Dio bazena adaptiran je u bazen sa ljekovitim blatom, gdje se u periodu jun – septembar mogu koristiti usluge kupanja u peloidu.

Na 1700 m od Muzeja nalazi se prva osmatračnica iz koje je tokom ljetnjih mjeseci moguće posmatranje gniježđenja nekoliko vrsta ptica: čigri, vlastelica i dr. Tokom zime, većinu zimovalica moguće je vidjeti iz ove osmatračnice.

Put dalje ide pored bazena Jezera I do osmatračkog tornja iz kojeg se pruža pogled na većinu solanskih bazena.

Ovu stazu je moguće obići i biciklom.     

 

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!