restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Drucken

So i čovjek (Zašto se koristi so)

So je neponovljivo bezvremena - postoji od kada postoje voda i kamen, te će postojati i dugo nakon nas. Kroz istoriju gledano, so prati ljudski razvoj od pamtivijeka. Otkriće da se so može koristiti za očuvanje hrane temeljno je utjecalo na napredak ljudskog roda i razvoj ekonomija mnogih zemalja. Zbog svoje vrijednosti so je često bila uzrok mnogih ratova. O značaju soli govori i činjenica da su u rimsko doba, rimski legionari bili plaćeni solju. Savremena riječ "salary" (plata), vuče porijeklo od riječi "salarium" koja je značila porez ili obavezu plaćenu u soli.

So je od esencijalne važnosti za zdravlje. Ljudski organizam ne može da je sintetiše, a ćelijama je potrebna za pravilno funkcionisanje. Ljudski organizam ne može da opstane bez natrijuma, a najvažniji izvor natrijuma u ishrani je kuhinjska so. Medicinski institut preporučuje da se na dan konzumira najmanje 3,8 g soli (to je nešto više od ½ kašičice), a najviše zbog natrijuma. Natrijum je elektrolit, skroman pripadnik izvikane skupine minerala koji pomažu u održavanju mišićnih funkcija i hidratacije; zbog toga sportski napici redovno sadrže natrijum. Čovjek neprestano gubi natrijum preko znoja i mokraće pa ako se natrijum i voda ne nadoknađuju, pritisak može da opadne toliko da izazove vrtoglavicu. “Natrijum u organizmu deluje kao sunđer: pomaže da se u krvi zadrži tečnost“. So je puno više od stvari koja hrani daje dobar ukus.

 

Do 2006, bilo je moguće posjetiti samo fabriku, ali ne i solanske bazene. Ovu su mogućnost koristile lokalne škole prije svega. Eko edukacija i eko turizam započeo je saradnjom Euronatura i Solane, kroz ovu saradnju već su označene neke mogućnosti za posjetioce (staze, osmatračnice, posmatrački toranj, bilbordi) .Sa Prirodnjačkim muzejom iz Podgorice već je 2006. godine otvoren Muzej Solane sa stalnom izložbom.

 

 

 

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!