restoran podgoricawine tours montenegrocheap rent a car montenegro
Shtyp

Vrojtimi (shikimi) i zogjëve

Shikoni (vrojtoni) zogjët sa më tepër që të  mundeni. Sa më tepër kohë që ju kushtoni aq më tepër do ti njihni. Mundohuni për të përcaktuar çdo zog që ju shihni, por mos u mërzitni, nëse kjo nuk funksionon, sepse as ata me  përvojë nuk kanë gjithmonë sukses. Megjithatë përpiquni sepse me kalimin e kohës do të keni sukses. Filloni me njohjen e zogjëve te thjeshtë dhe te zakonshëm nga rajoni juaj. Sa më tepër ti njihni aq më tepër do ti indentifikoni llojet tjera.

Ulqini zënë një vend te rëndësishëm në harten evropiane të adhurusve të zogjëve si dhe ornitologëve. Sepse në këtë rajon mundë të vrojtohen afër 240 lloj të zogjëve, gjysma e tyre janë të regjistruar në Europë, mes të cilëve dhe zogjë të rrallë si: pelikani, kormorani, flamingosi...

Në rajon dhe më gjatë egzistojnë numer më i madhë i vendstrehimeve, por ajo që e dallon kriporen është kvaliteti i llojeve si dhe numri i tyre.

Paramendoni që në 15km2 ndodhen 3% e popullsisë së përgjithshme botërore të pelikanit  Pelecanus crispus ose 3% e popullsisë botërore Limosa limosa ose si një përqindje e Tringa erythropus. Në foletë kripores ka   55 lloje shpendësh, që është pothuajse gjysma e numrit të përgjithshëm të cifteve (foleve)  shpend uji në  gjithë rajonin.

Rezultatet e regjistrimit të shpendëve në dimer, që ndodhen  në kripore që nga viti 1999 tregojn praninë e rreth 20,000 zogjve çdo vit, pavarësisht se a është mbushur me ujë apo jo. Jashtë sezonit të prodhimit të kripes, uji nuk është i pershtatshëm në bazene, shkak i erozionit të valëve të detit (uji del nga kriporja). Gjatë disa dimrave të thatë zogjët gjinden vetëm në disa bazene ,pamjet janë të jashtëzakonshme .

Megjithatë ,pranvera është mëe  bukura në kripore: migrimi  sjell numër të madhë tdendura të rosave si psh Athina Anas querquedula (deri 1200 zogj në orë). Zbresin të lodhura nga vera, kalojn përmbi adriatik dhe që të ushqehen në ketë vend të pasur me ushqim, për tu mbushur me energji për rrugë me gjatë drejt veriut. Të afërmit e saj e baluka, Enes crecca, gjithashtu e rraskapitur edhe nga orë të gjata të fluturimit. Me mijëra shqepore vijnë të lodhura.

Kopetë e tyre janë të vogla, por kjo nuk e zvogëlon interes në mbrojtjen e tyre: shumica e tyre kanë një status të pafavorshëm ruajtjeje dhe numri i tyre është në rënie më shpejt se grupet e tjera të shpendëve , kryesisht për shkak të humbjes së vendstrehimit.

Dhjetra mijëra dallandyshe   përdorin  kriporen si një vend pushimi në rrugën kthimi nga Afrika: druri tamariks nuk mjafton por ato ulen dhe pushojnë në grumbujt e dheut.Ndodhë të ketë mbi 10000 shpend në ditë (si saxiola ruberta, motacila flava, muscicapa striata, anthus pratensis).

Kriporja është stacioni i më më shumë se 40.000 zogjëve në ditë.

Kushtet e shkëlqyera gjatë pranverës zëvendësuar së shpejti nga nxehti djallëzor i verës, lufta për të rritur zogjë dhe, më vonë, deri te përgatitja e  tyre për të shkuar në rajone më të ngrohta gjatë  dimërimit. Dinamika është pranishme kudo në ajër.

O nama

Centar za zaštitu i proučavnje ptica već više od jedne decenije radi na zaštiti solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. Napore za očuvanjem ove lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. 
Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane. 

Kontaktirajte nas

  • Solana Bajo Sekulic,
    Ulcinj, Crna Gora

Kjo adresë emaili po mbrohet nga spambotet. Të duhet aktivizimi i JavaScript për me e pa.

Kjo adresë emaili po mbrohet nga spambotet. Të duhet aktivizimi i JavaScript për me e pa.